G20, Bitcoin Gibi Kripto Para Birimlerini Düzenlemez

Mart 2018’de yapılan son G20 zirvesinde, meşruiyet ve kripto paranın riskleri ile ilgili görüşler bölünmüştü. Bazı ülkeler resmi tedbirlerin daha fazla meşruiyet getireceğini düşünürken, diğerleri düzenlemesiz bir kripto piyasasının yerleşik finansal sistemi bozabileceğinden korkuyordu.

Oturum bittiğinde, katılımcılar gelecek Temmuz toplantısında kripto-para yasalarını yürürlüğe koymaya söz verdiler. Ancak G20 toplantısı, dijital para birimleri için kapsamlı yasal yönergeleri duyurmayı başaramadı.

Bitcoin Gibi Cryptocurrencies Bir Sorun Değil

Zirveye ulaşırken, G20’nin düzenleyicisi olan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Bitcoin, Ethereum & Co. gibi kripto para birimlerinin küresel ekonomi için önemli bir risk oluşturmadığı, ancak daha fazla gözlem yapılmasını gerektirdiği sonucuna vardı. Etkinliği takip eden resmi yorumlarında G20 şu ifadeyi tekrarladı: ‘Kripto varlıkları o sırada küresel finansal istikrar için bir tehdit olmasa da, uyanık kalmaya devam ediyor.’ açıklamasında bulundu.

Kripto piyasaları sağlam olsa da, geleneksel finansal sisteme tam olarak entegre olmasa da, bir kripto kazasının tüm finansal sistemi etkilemesi olası değildir. Charles Schwab’ın Genel Küresel Stratejisti Jeffrey Kleintop’un geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; potansiyel olarak yıkıcı bir balonun oluşması için, kripto para birimlerinin çok daha yaygın bir şekilde benimsenmesi gerekecek ve bütçe zenginliğinin veya varlıklarının çok daha büyük bir kısmı, bankalar ya da bazı korunma fonları gibi kaldıraçlı yatırımcılar tarafından kullanılacaktır. Altta yatan kripto varlıkları da dahil olmak üzere teknolojik yenilikler, finansal sisteme ve ekonomiye bir bütün olarak önemli faydalar sağlayabilir.

Ancak G20, kripto varlıklarının çoğalmasıyla ilgili birçok endişeyi dile getirdi:

Tüketici ve yatırımcı koruması

Pazar bütünlüğü

Vergi kaçırma

Para aklama

Terör finansmanı

Kara Para Aklama Girişimi Zaten Çalışıyor

FSB Kılavuzları halihazırda kara para aklama ve terörizmin finansmanını izlemek için gerekli önlemleri içermektedir ve G20, kendi inisiyatiflerini ve Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) talimatlarına dayanmaktadır. G20, Ekim ayında tekrar toplanıyor ve FATF’den dijital varlık standartlarını açıklamasını istedi.

Kara paranın aklanması ve terörün finansmanı, bu ay ABD’nin federal suçlamalarının 12 Rus ajanı, Bitcoin aracılığıyla hükümet kurumlarına yönelik saldırılarını finanse etmek için para aklamakla suçladığı özel bir sorun haline geldi.