Buterin Ethereum’da Gizlilik Planını Açıkladı !

Buterin, Ethereum’un Gizlilik Yol Haritasını Açıkladı

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, kullanıcı gizliliğini artırmayı amaçlayan dokuz adımlık bir yol haritası açıkladı. 10 Nisan tarihli blog yazısında Buterin, Ethereum’un mevcut gizlilik durumunu değerlendirdi ve zincir düzeyinde büyük değişiklikler gerektirmeyen, “son derece basit bir L1 gizlilik yol haritası” sundu.

Yol haritası, Gizlilik Havuzları gibi araçların ve Railway Private DeFi Cüzdanı’nda kullanılan teknolojilere benzer sistemlerin mevcut cüzdanlara entegre edilmesiyle başlıyor. Buterin, cüzdanların “korumalı bakiye” kavramına sahip olması gerektiğini belirtti. Buna göre kullanıcılar, başka birine kripto varlık gönderirken varsayılan olarak “korunan bakiyeden gönder” seçeneğini kullanabilmeli. Bu sistemin kullanıcı dostu olması gerektiğini, ek bir gizlilik cüzdanı indirme zorunluluğu getirmemesi gerektiğini de vurguladı.

Buterin’in nihai hedefi ise, gönderimlerin büyük bir kısmının gizli olduğu ve özel gönderimlerin çoğu durumda varsayılan hale geldiği bir Ethereum deneyimi sunmak. Ayrıca, kullanıcıların farklı uygulamalardaki etkinlikleri halka açık olsa da bu uygulamalar arasındaki bağlantıların gizli tutulduğu bir yapı hedefleniyor.

Buterin, ekosistemin varsayılan olarak “uygulama başına bir adres” modeline geçmesini önerdi. Bunun bazı kolaylıklardan ödün verilmesini gerektireceğini kabul eden Buterin, bu yöntemin kullanıcıların farklı uygulamalardaki etkinlikleri arasında bağlantı kurulmasını engellemenin en etkili yollarından biri olduğunu savundu.

Bu sistemin, uygulama içi cüzdanlarla uyumlu olduğunu ve zincirler arası birlikte çalışabilirlikte zaten benzer iş akışlarının kullanıldığını söyledi. Ayrıca, kendi kendine yapılan transferlerin de gizliliği koruyacak şekilde tasarlanması gerektiğini ifade etti.

Buterin, kısa vadede güvenilir yürütme ortamı (TEE) güvenlik modülüne dayalı RPC gizliliğinin mevcut cüzdanlara entegre edilmesini önerdi. RPC düğümleri, kullanıcıların blok zinciriyle etkileşime girmesini sağlayan sistemlerdir. Ancak Buterin, TEE’lerin yalnızca geçici bir çözüm sunduğunu ve ileride daha güçlü bir kriptografik yöntem olan özel bilgi alma (PIR) sistemleriyle değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

PIR sistemleri henüz büyük veri kümelerinde yeterince verimli çalışmıyor. Bu nedenle şimdilik TEE’ler kullanılabilir. Ayrıca Buterin, cüzdanların bir mixnet aracılığıyla birden fazla RPC düğümüne bağlanabilmesi gerektiğini, ideal senaryoda her DApp’in farklı bir RPC düğümü kullanması gerektiğini söyledi.

Buterin, Railway ve Tornado Cash gibi gizlilik protokollerinin geliştirilmesini, sürdürülmesini ve kullanılmasını kolaylaştıran önerilerin uygulanmasını da gündeme getirdi. Son olarak, birden fazla gizlilik protokolü işleminin tek bir zincir içi kanıtı paylaşmasına imkân tanıyan yöntemler ile gizliliği koruyan anahtar yönetimi cüzdanlarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Buterin, yol haritasının genel hedeflerinden birinin de “RPC düğümlerini işleten kötü niyetli aktörlere karşı geçerli gizlilik garantileri sağlamak” olduğunu belirtti.

Vitalik Buterin'den 300.000 Dolarlık ETH Transferi!