Arjantin’de Milei Yönetimi Kripto Beyanı Avantajlarını Kaldırdı!
Arjantin’de ikamet edenler, kripto satışlarından elde edilen karlar üzerinden Gelir Vergisine tabidir. Yerel medya kuruluşu iProUP tarafından bildirildiği üzere, Arjantin hükümeti kısa süre önce kripto beyanı avantajlarını torba yasadan çıkarmaya karar verdi. Bu, artık beyan edilmemiş kripto varlıklarının beyan edilmesi ve düzenlenmesi için özel bir rejimin olmayacağı anlamına geliyor.
Geçtiğimiz ay tanıtılan ‘Arjantinlilerin Özgürlüğünün Temelleri ve Başlangıç Noktaları Yasası’ başlıklı torba yasa, Başkan Javier Milei’nin Arjantin’deki ekonomik krizle mücadeleye yönelik reform planlarını içeriyor. Kripto da dahil olmak üzere çeşitli varlıkları kapsayan bir dizi önerilen parasal ve mali önlem sunuyor. Tasarı halen üzerinde çalışılıyor ve Kongre’de görüşülmeyi ve onaylanmayı bekliyor. Özel düzenleme, yasama sürecini kolaylaştırmak için yapıldı ve bunun yerine daha geniş bir fikir birliğine dayalı tedbirlere odaklanıldı.
Başlangıçta torba yasa, vergi mükelleflerinin kripto da dahil olmak üzere önceden beyan edilmemiş varlıkları daha uygun vergi koşulları altında beyan etmeleri ve düzenlemeleri için yasal bir çerçeve oluşturmaya çalışıyordu. Erken varlık tutma beyanlarını teşvik etmek için cezaları artıran aşamalı bir yaklaşımı içeriyordu.
Özellikle 31 Mayıs’a kadar yapılan beyanlar yüzde 5, 31 Ağustos’a kadar yapılan beyanlar yüzde 10, düzenlemenin geçerlilik süresinin son gününe kadar yapılan beyanlar ise yüzde 15 cezaya tabi tutuldu. Ayrıca Arjantin Kamu Gelirleri İdaresi, 100.000 doların altındaki kripto para varlıklarını özel vergilerden muaf tutmayı planladı.
Önerilen bu faydaların hurdaya çıkarılmasına rağmen, kripto için vergilendirme çerçevesi yürürlükte kalıyor. Kripto sahipleri, kripto satışlarından elde edilen karlara ilişkin Gelir Vergisi ve Kişisel Varlık Vergisini içeren Arjantin’in mevcut vergi düzenlemelerine tabidir. Kişisel Varlık Vergisi konusunda AFIP, kripto paraları finansal varlıklar olarak değerlendirdi ve onları bu vergiden muaf maddi olmayan varlıklar olarak gören önceki duruşu tersine çevirdi. Kripto paranın vergiye tabi matrahı, her yıl 31 Aralık itibarıyla piyasa değerlerine göre belirlenir. Ayrıca lokasyona (yurt içi veya yurt dışı) göre farklı vergi oranları uygulanmaktadır.