Ethereum 2.0 (Merge) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Uzun zamandır beklenen Ethereum birleştirmesinin (merge) 15 Eylül’de devreye girmesi bekleniyor. Ethereum birleştirmesiyle ile birlikte Ethereum madenciliği bitecek ve Ethereum PoS (Proof of Stake) yapısına geçecek. Yeni yapıyla birlikte Ethereum ağı yüzde 99.9 oranında daha az enerji tüketecek. Bu yazıda Ethereum birleştirmesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi derledik.

1- Ethereum Birleştirmesi nedir?

Birleştirme, Ethereum ağının kripto işlemlerinin kimliğini doğrulamak için yeni sistemi (“konsensüs mekanizması” olarak da adlandırılır) olan hisse kanıtına (PoS) geçişini temsil ediyor. Yeni sistem, Bitcoin’in öncülük ettiği daha fazla güce aç mekanizma olan çalışma kanıtının (PoW) yerini alacak.

2- Neden buna birleştirme deniyor?

Ethereum’un zaten Beacon Chain (2020’de tanıtıldı) adlı bir PoS ağı var, ancak henüz işlemleri işlemek için kullanılmıyor. 15 Eylül’de olması beklenen yükseltmeyle beraber Ethereum’un PoW ana ağıyla (“Execution” katmanı) birleştirilecek.

3- PoW ve PoS arasında ne fark var?

Geleneksel olarak kullanılan İş İspatı (PoW) algoritmasında madenciler işlemleri onaylamak adına cihazlarının işlem gücünü kullanarak kriptografik bulmacaları çözerken, PoS algoritmasında doğrulayıcılar ellerinde tuttukları coin miktarına bağlı olarak seçiliyor. Ethereum ekosistem gelişimini finanse eden kar amacı gütmeyen Ethereum Vakfı’na göre PoS, Ethereum’un enerji kullanımını yaklaşık %99,95 oranında azaltacak.

4- Birleştirmeden sonra Ethereum işlem ücretleri azalacak mı?

Birleştirme sonucunda Ethereum işlem ücretlerinin hemen değişmesi beklenmiyor. Danksharding ve proto-danksharding gibi gelecekteki ağ güncellemeleri, Ethereum’un yüksek ağ ücretlerini gidermeye yardımcı olacak, ancak bu güncellemelerin en erken 2023’e kadar olması beklenmiyor.

5- Birleştirme ile birlikte Ethereum ağı hızlanacak mı?

Ortalama olarak, Ethereum blokları, günümüzün iş kanıtı (PoW) sisteminde her 13 veya 14 saniyede bir yayınlanıyor. Birleştirmeden sonra, düzenli 12 saniyelik aralıklarla Proof-of-Stake (PoS) blokları yayınlanacak. Bu, çoğu kullanıcının fark edeceği bir hız artışı olmayacak.

6- Birleştirme ne zaman gerçekleşecek?

Birleştirmenin 15 Eylül’de gerçekleşmesi bekleniyor. Ağustos ayında Ethereum geliştiricileri TTD’nin (Total Terminal Difficulty) 58,750,000,000,000,000,000,000’a ulaştığı zaman Merge’ün gerçekleşeceğini açıklamışlardı. Bu rakama mevcut yapının hızıyla 15 Eylül’de ulaşılacak ve Merge gerçekleşecek.

7- Nasıl Ethereum doğrulayıcı ve staker olabilirim?

32 Ethereum veya fazlasına sahipseniz doğrulayıcı ve staker olabilirsiniz. Staking yapmak için teknik bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Ama teknik bilgisi olmayan kullanıcılar da Binance, Coinbase, Kraken gibi borsaların staking mekanizmalarını kullanarak staking yapabiliyorlar.

32 Ethereum’unuz yoksa da üzülmeyin. Lido and Rocket Pool gibi staking havuzlarını kullanarak az miktarda Ethereum’la staking yapmak mümkün.

8- Staking yaparak ne kadar kazabilirim?

Ethereum staking ödül oranı değişkendir ve maksimum yıllık %18,10 ödül oranıyla, stake edilen toplam ETH miktarına göre değişir.

9- Birleştirmeden sonra stake yapılan Ethereum’lara ne olacak?

Stake edilen ETH’ler, Birleştirmeden yaklaşık altı ila 12 ay sonrasına kadar ağda kilitli kalacaktır. Kilit açıldıktan sonra, ETH yatıranlar, tahakkuk eden ödüllerle birlikte hisselerini geri çekebileceklerdir. Merkezi staking hizmetleri veya havuzları aracılığıyla stake yapanların, para çekme işlemlerinin nasıl ele alınacağına dair duyurulara dikkat etmesi gerek.

10- Ethereum yatırımcısının birleştirmenin öncesi ve sonrasında bir şey yapması gerekiyor mu?

Hayır hiç bir şey yapmanız gerekmiyor. Birleştirmeden sonra bakiyeniz tamamen aynı kalacak ve hiçbir şey değişmemiş gibi ağı kullanmaya devam edebileceksiniz. Birleştirme geldiğinde Ethereum kullanıcılarının herhangi bir işlem yapması gerekmeyecek olsa da, Ethereum yazılım sağlayıcıları ve düğüm operatörleri (Ethereum ağını çalıştıran bilgisayarlar), ağın en son sürümüyle iletişim kurduklarından emin olmak için yazılımlarını güncellemeleri gerekecektir.

11- Birleştirmede çatallanma (fork) olacak mı? ETH tutarsam bedava para alacak mıyım? ETHW nedir?

Ağın eski konsensüs mekanizmasını bırakmaya isteksiz olan bazı Ethereum madencileri, ETHW adında Etheruem’in PoW zincirinden “çatallama” ağı oluşturma planlarını açıkladılar. Birleştirmeden önce ETH tutarsanız, bu yeni PoW çatalında otomatik olarak bir token bakiyesi alabilirsiniz. Bu token’ları talep etme süreci zincire bağlı olarak farklılık gösterecektir. ETH’yi Coinbase gibi merkezi bir borsada tutuyorsanız, payınızı talep edebilmeniz için borsanın fork’ları listelemesi gerekir.

Çatallanmaların olup olmayacağı henüz belli değil. Çatallanma gerçekleşirse ETHW’de çok volatil hareketler olabilir. ETHW çok hızlı değerlenip sonra da hızla değer kaybedebilir. Bu yüzden yatırımcılar dikkatli olmalı.

12- Birleştirmeden sonra Ethereum madencileri ne yapacak?

Birleştirmeden sonra Ethereum madenciliği yapılamayacağı için Ethereum madencileri başka koinlere yönelecek. Bu koinlerin başında Ethereum Classic geliyor. Ayrıca çatallanma olursa ETHW’nin de madenciler tarafından tercih edileceği bekleniyor.

13- Birleştirmeyle birlikte Ethereum fiyatı artar mı?

Birleştirme döneminde manipülatif, yüksek volatil fiyat hareketleri olabilir. Bu yüzden yatırıcımcıların çok dikkatli olmak gerekiyor. Uzun vadede ise birleştirmenin Ethereum fiyatına olumlu yansıması bekleniyor. Enerji tüketimi yüzde 99.95 oranında azalacağı için Ethereum, rakibi Bitcoin’e göre bir adım öne geçecek ve enerji harcaması ve çevre kirliliği konusunda artan regülatif baskılardan kurtulacak.

14- Nereden Ethereum ve ETHW satın alabilirim?

Ethereumu bütün kripto para borsalarından almak mümkün. ETHW ise daha çatallanma olmadan, çatallanma olacak beklentisiyle sadece bazı yabancı borsalarda satışa sunuldu. Mexc bu borsalardan birisi. Son dönemde popülerliğini artıran Mexc borsası kısa bir süreliğine limit emirlerde komisyonu kaldırdı. Mexc borsasına bu linkten üye olabilirsiniz: https://m.mexc.com/auth/signup?inviteCode=1GiJ6

Birleştirme öncesinde ETHW satın almayı düşünenler bunun çok riskli olduğunu ve tüm paralarını kaybetme riski bulunduğunu unutmasınlar.