Birleşik Krallık Kripto Düzenlemesini Kesinlikle Reddediyor!


Birleşik Krallık’ın ekonomi ve maliye bakanlığı olan HM Hazinesi, Avam Kamarası Hazine Komitesi’nin kumar gibi kripto para birimlerini düzenleme önerilerini şiddetle reddetti.

Mayıs ayında İngiltere Hazine Komitesi, desteklenmeyen kripto para birimlerinin kumar gibi düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. O zamanlar, milletvekilleri heyeti, bu varlıklardaki spekülasyonun “bir finansal hizmetten çok kumara benzediğini” ifade etmişti.

Ancak, Maliye Bakanlığı’nın Perşembe günü verdiği yanıtta, İngiltere Mali Hizmetler Bakanı Andrew Griffith, kripto varlıkları bir kumar türü olarak ele almayı kesinlikle reddettiklerini belirtti. Griffith ayrıca, bu tür bir düzenlemenin uluslararası kuruluşların tavsiyelerine tamamen aykırı olduğunu vurguladı, örneğin Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü ve G20 Finansal İstikrar Kurulu.

Ayrıca, Griffith, bir kumar düzenleme sisteminin başarısız kripto borsalarının müşteri varlıklarının birleştirilmesi gibi kritik riskleri azaltma konusunda yetersiz olabileceğini belirtti ve kripto pazarını düzenlemek için daha uygun bir finansal hizmetler düzenleme çerçevesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İngiltere hükümeti, kripto pazarını düzenlemek için mevcut bir düzenleyici mevzuat hazırladıklarını ve yasanın bu yıl sonuna kadar yürürlüğe girebileceğini açıkladı. HM Hazinesi ve FCA, kripto şirketlerinin uygun standartlara sahip olmalarını sağlamak için sektörle birlikte çalışacaklar.

Birleşik Krallık hükümeti, kripto varlıkların kumar kapsamında düzenlenmediğini kabul etse de, Hazine Komitesi’nin belirli kripto varlıkların ve altta yatan teknolojinin finansal piyasalarda ve ödemelerde gelişmiş verimliliklere yol açabileceği sonucuna katılıyor.

Geçen yıl maliye bakanı ve şu anki başbakan Rishi Sunak tarafından önerilen bir kripto merkezi olma hedefiyle uyumlu olarak, İngiltere hükümeti yeni inovasyonları desteklemeye yönelik dengeli bir yaklaşım benimsiyor.

Hükümet ayrıca, şirketlerin blockchain teknolojisini denemesi için Finansal Piyasa Altyapısı (FMI) sanal alanları kurmayı planlıyor ve böylece piyasayı daha verimli, esnek ve şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.

Birleşik Krallık şirketlerinin gözü Türkiye pazarında