Bitcoin & Co Yakında Yasaklanacak Mı?

Bir çalışmaya göre, Bitcoin işlemlerinin çoğunun suçlu olduğu iddia ediliyor. Bu soruşturma, kripto paralarını ertelemek için bir mazeret olarak mı hizmet edecek?

Sex, Drugs ve Bitcoin Araştırması

“Sex, Drugs ve Bitcoin” adlı çalışmasında Cryptocurrencies’ten ne kadar yasak faaliyetler gerçekleşiyor? Sydney İşletme Okulu ve diğer üniversitelerden üç bilim adamı kripto-para birimi Bitcoin için yasadışı faaliyetlerin önemini araştırdı. Sonuç olarak, Bitcoin işlemlerinin çoğu uyuşturucu kaçakçılığı, fuhuş veya vergi kaçakçılığı gibi yasadışı faaliyetlerle ilgilidir. Yazarlar, Kriptosanların “yasadışı e-ticareti” mümkün kılacaklarını iddia ediyorlar.

Araştırmaya göre, Bitcoin işlemlerinin yüzde 44’ü ve Bitcoin kullanıcılarının yüzde 25’i yasa dışı etkinliklerle ilişkilendiriliyor. Ayrıca, tüm Bitcoin işlemlerinin dolar değerinin yaklaşık yüzde 20’si ve tüm Bitcoin şirketlerinin yüzde 51’i suç faaliyetleri ile bağlantılıdır. Para birimini öncelikle yasa dışı amaçlar için kullanan yaklaşık 24 milyon Bitcoin kullanıcısı vardır. Bu kullanıcılar toplamda yaklaşık 72 milyar dolar değerinde yaklaşık 36 milyon işlem gerçekleştirecek. Ancak, başka bir araştırmaya göre, son yıllarda Bitcoin’in suç faaliyetlerinin payı azaldı. Bunun yerine, izleme kullanıcıları genellikle Bitcoin’den daha zor olduğu için daha fazla kripto para kullanılıyor. Ayrıca, yasal amaçlar için Bitcoin’in kullanımı yasadışı faaliyetlerden daha fazla artmıştır.

Çalışmanın Sonuçları Korkutucu

Çünkü kripto paralı kullanıcıların büyük çoğunluğunun suç işlemeleri ile ilgisi yoktur ve bunlarla ilişkilendirilmek istememektedir. Bununla birlikte, çalışmanın bulguları, bu bireylere daha sıkı bir kripto düzenlemesi veya hatta tamamen yasak gerektiren argümanlar sağlayabilir.

Ancak daha yakından incelendiğinde, çalışma sonuçları açıklayabilecek önemli metodolojik eksiklikleri göstermektedir. Elbette, araştırmacılar bir işlemin amaçlarını doğrudan değerlendiremediler. Bu nedenle, Bitcoin işlemlerini “yasal” veya “yasa dışı” olarak sınıflandırmak için ağ kümesi analizi gibi gelişmiş yöntemler kullandılar.

Sadece bu kullanıcılara ve belirli yasadışı faaliyet belirtilerinin bulunduğu işlemlere bakıldığında, çalışmadaki rakamlar farklıdır. Böylece, tüm Bitcoin kullanıcılarının sadece yüzde 5.86’sı ve tüm işlemlerin yüzde 32,38’i doğrudan yasadışı faaliyetle ilişkilendirilebilir. Ancak, bu rakamların bile sorgulanması hala kritiktir çünkü yasadışı bir faaliyetin doğrudan bir göstergesi, bir kullanıcı Bitcoin bir karanlık ağ ticaretine başvurduğunda veya karanlık forumlarda aktif olduğunda değerlendirilmiştir. Ödemelerin kendileri gerçekte suç faaliyeti olarak hizmet edip etmedikleri de burada değerlendirilmemiştir.

Çalışmaya göre, Bitcoin işlemlerinin çoğu yasa dışı faaliyetlerle ilgilidir. Fakat çalışmanın önemli metodolojik eksiklikleri var. Bu nedenle, bir kullanıcının yasadışı faaliyetlerin bir göstergesi olarak anonimlik yapmaya çalıştığı gerçeği. Ancak çalışma, kripto paranın sıkılaştırılması ve hatta yasaklanması için ideal bir bahane sağlayabilir. Bu çabalar daha somut hale gelirse, bu, kripto para birimlerinin fiyatlarını daha da fazla etkileyebilir.