ECB Başkanı: Dijital Euro Anonim Değil!

Bu yılın başlarında, Avrupa Komisyonu (AK), Avro Bölgesi’nde bulunan 20 üye ülkenin merkez bankası dijital para birimini (CBDC) kullanıma sunmak için kapsamlı bir yasal çerçeve önerdi, bu da önemli bir adım olarak kabul edildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) daha önce potansiyel olarak 2027 yılına kadar piyasaya sürülebilecek ve tüketicilere çevrimiçi ve çevrimdışı “kamu parasıyla” işlem yapma olanağı sunabilecek dijital euro planlarının ana hatlarını çizmişti.

ECB Başkanı Christine Lagarde, son güncellemede, özellikle yaklaşan dijital varlığın güvenliği ve anonimliği konusunda daha fazla bilgi vererek CBDC çabalarına destek verdi. Hafta başında, 25 Eylül’de Lagarde, para biriminin “banknotlarda olduğu gibi tamamen anonim olmayacağını” belirterek ECB’nin CBDC projesini savundu. “Gizliliği korumak için çaba sarf ediyoruz, ancak dijital para blockchain üzerinde iz bıraktığı için banknotlarda olduğu gibi tamamen anonim olmayacak.” dedi.

Lagarde’ın bu açıklamaları, bazı Avrupa Parlamentosu üyelerinin (MEP’ler) CBDC projesi, özellikle de kullanıcı verileri gizliliği konusundaki endişelerini dile getirmesinin ardından geldi. Bir Alman siyasetçi ve milletvekili olan Gunnar Beck, Lagarde’a, “Anonimlik ile özel hayat arasında bir fark yaratıyor musunuz? Anonimliği garanti etmeden özel hayatı nasıl garanti edebiliriz?” diye sordu. Lagarde ise ECB’nin insanların dijital paralarını nasıl harcadığını görmeyeceğini belirtti.

Ancak Lagarde, ticari bankaların verilere erişebileceğini, çünkü sistemin onları “dijital euroyu yaymak için aracı olarak” kullanacağını itiraf etti. Bu bankaların verileri analiz edeceğini ve CBDC kullanıcılarıyla paylaşacağını da ekledi.

Banknotların sağladığı anonimliği sunmak, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele hedefine aykırıdır. Ancak yine de ECB’nin CBDC kullanıcı verilerine erişimi olmayacak ve işlem ayrıntılarını inceleyecek bir “ECB Big Brother” da olmayacak.

ECB Başkanı Lagarde: Faiz oranları yükselmeye devam edecek